Wil jij accordeon leren spelen?

De accordeon is zowel een toets- als blaasinstrument en het geluid ontstaat doordat de lucht langs tongen stroomt. Tongen zijn metalen stripjes en die in beweging worden gebracht door lucht. Met de mond werden de buizen van een orgel aangeblazen, wanneer de buizen werden gestemd. De mondharmonica ontstond zo op toevallige wijze en door het aanblazen te vervangen met de blaasbalg ontstond zo ook de accordeon. In 1910 werd het eerste serieuze stuk geschreven voor accordeon. Het is een instrument die je gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen. Daardoor werd het al snel gebruikt in alle lagen van de bevolking en op verschillende plekken in de wereld.

De accordeon wordt vaak gebruikt als sfeermuziek; je hoort melancholie, passie en gezelligheid. Je hoort het terug stijlen waaronder klassiek, klezmer en volksmuziek. Enkele bekende accordeonisten zijn Stefan Hussong (Duitsland, klassiek) en Richard Galiano (jazz). Bekende accordeonisten uit Nederland zijn Vincent van Amsterdam en Johnny Meijer. De Nederlandse Carel Kraayenhof speelde tijdens de trouwerij van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Hij speelde bandoneon, een aanverwant instrument van de accordeon.

Marieke de Vries

“Mijn eerste accordeon kreeg ik van mijn opa toen ik 9 jaar werd; Een blauw exemplaar. Ik heb accordeon gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium bij Miny Dekkers en heb tijdens mijn studie deelgenomen aan het Erasmus Exchange Programme. Ik vorm al jarenlang een duo met klarinettist Sybren Bijleveld en ook ik een duo met bariton/countertenor Meindert Velthuis. Samen met Opera Tralala speel ik Opera voor kleuters.
Ook maak ik onderdeel uit van het bestuur van Muziekschool Hoeksche Waard en ben ik coördinator Méér Muziek in de Klas Hoeksche Waard. Ik sta dagelijks voor de klas om muzieklessen te verzorgen op de basisscholen.”

 

Leslocatie: basisschool Keuchenius, Weegpad 6 in Oud-Beijerland op maandag en dinsdag (andere locatie in overleg).

Media

Regelmatig is Muziekschool Hoeksche Waard te vinden in de media.

Bekijk hier al onze berichten en filmpjes van de afgelopen periode.

kom je ook een
proefles doen?

Vul je naam in!
Vul je leeftijd in!
Geef je voorkeur aan!
Vul je adres in!
Vul je postcode in!
Vul je woonplaats in!
Vul je e-mailadres in!
Vul je telefoonnummer in!
Invalid Input
Invalid Input

Stichting Muziekschool
Hoeksche Waard
Gatsedijk 25
3299LA  Maasdam
KvK nummer: 64803236

Voor algemene vragen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-27472521