Wil jij een CELLO leren spelen?

De cello is een strijkinstrument en is familie van de viool. De cello heeft door de eeuwen heen verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Antonio Stradivari, de bouwer van de Stradivarius violen, zorgde er eind 17e begin 18e eeuw voor dat er standaardmaten voor een cello gebruikt werden. De cello had in sommige landen ook nog wel eens een extra snaar, namelijk 5 in plaats van 4. 

Eind 19e eeuw werd er een belangrijk onderdeel toegevoegd aan de cello namelijk de staartpen waarop de cello tegenwoordig staat. Zonder de staartpen moest een cellist zijn instrument tussen de benen klemmen om te kunnen spelen. Lang geleden werd de cello vaak alleen gebruikt als begeleiding in een stuk, maar door de eeuwen heen is ook dit meer ontwikkeld. 

De cello werd steeds belangrijker en er is ontzettend veel muziek voor geschreven van barok tot modern. Je hebt bijvoorbeeld de cellosuites van Bach, sonata’s van o.a. Brahms, Beethoven, Rachmaninov etc, maar ook concerten zoals het celloconcert van Dvorak, Elgar, Schumann e.a. 

Beroemde cellisten zijn o.a. Mstislav Rostropovich, Jaqueline du Pre, Pablo Casals, Sol Gabetta. Het instrument is breed inzetbaar, je vind de cello bijvoorbeeld in orkesten, kwartetten, duo’s maar ook solo. Niet alleen kan je er klassieke muziek mee spelen maar ook pop en rock muziek. 

Rosette Kruisinga

“Ik speel voornamelijk klassiek en in 2016 studeerde ik af aan het Conservatorio della Svizzera Italiana in Lugano (Zwitserland) bij Johannes Goriktzki. Ik heb verschillende optredens gegeven in binnen en buitenland, zoals met het Youtube Symphony Orchestra (2009), Orchestra 440, I Solisti di Pavia, Perpetuum Mobile, Ars Musica e.a. Naast het spelen in orkesten, speel ik ook vaak kamermuziek in binnen en buitenland. Ik maak uit van een vast duo met violist Mattia Zambolin.”

Leslocatie: Goudswaard, Vrijdagochtend/middag. Eventueel een andere lesdag in overleg.

Media

Regelmatig is Muziekschool Hoeksche Waard te vinden in de media.

Bekijk hier al onze berichten en filmpjes van de afgelopen periode.

kom je ook een
proefles doen?

Vul je naam in!
Vul je leeftijd in!
Geef je voorkeur aan!
Vul je adres in!
Vul je postcode in!
Vul je woonplaats in!
Vul je e-mailadres in!
Vul je telefoonnummer in!
Invalid Input
Invalid Input

Stichting Muziekschool
Hoeksche Waard
Gatsedijk 25
3299LA  Maasdam
KvK nummer: 64803236

Voor algemene vragen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-27472521