Wil jij VIOOL leren spelen?

De viool is een strijkinstrument dat is ontstaan rond 1550 in Italië. Je komt de viool tegen in veel verschillende muziekstijlen zoals: Klassiek, Jazz, Volksmuziek (Klezmer) en Popmuziek. Je gebruikt het instrument met een strijkstok. Met de vingers van je linkerhand maak je de verschillende tonen op de viool. De posities moet je goed oefenen, omdat je geen toetsen hebt, zoals bijvoorbeeld een blaasinstrument heeft en ook geen fretten (verdikkingen op de hals), zoals bij een gitaar. Het kost tijd om een mooie klank te leren spelen. Als dat lukt krijgt je er wel wat voor terug. De klank van de viool komt het dichtste bij die van de zangstem. Je kunt vibrato spelen (geen strakke, maar bewegende toon), je kunt ook tokkelen met de vingers (pizzicato) en trommelen op het instrument, 1 noot of meerdere tegelijk spelen en het op en afstrijken geeft ook een mooie variatie in de klank.

De viool is de kleinste van de strijkersfamilie; Naast de viool heb je de altviool, cello en contrabas. Veel mensen denken bij de viool aan een Symfonie-orkest. Je hebt ook ensembles, zoals strijkkwartetten en zelfs gecombineerde orkesten zoals het 'Metropole orkest', waar je al deze strijkinstrumenten goed kunt horen. Als solist (alleen) kun je concerten geven en als duo met piano bijvoorbeeld ook. Bekende klassieke violisten zijn: Simone Lamsma, Janine Janssen (Nederlandse) en Hilary Hahn. Bekende jazzviolisten zijn: Stephane Grappelli, Yannick Hiwat en Tim Kliphuis. Bekende popviolisten zijn: Lindsey Stirling, David Garrett en Taylor Davis.

Margreet Lugt

“Ik speel verschillende genres, maar voornamelijk klassiek. Tijdens en na mijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium speelde ik in diverse orkesten, zoals het 'Frysk Orkest', het 'Noord-Hollands Philharmonisch Orkest', kamerorkest 'Arion' en het 'Residentie Orkest'. Ik heb mijn bijdrage geleverd aan concerten van Lee Towers, Fay Lovsky, Kiri Te Kanawa, Paul de Leeuw en bij tv-opnames van 'Nederland zing' met Cor Bakker.”

Leslocaties: Wijkgebouw 't Gors, Lange meet 31, Oud-Beijerland op maandag en De Drie Lelies Puttershoek op dinsdag.

Mattia Zambolin

“Toen ik klein was hoorde ik mijn opa vaak viool spelen en daardoor wilde ik ook graag viool leren spelen. Ik vind het erg leuk om mijn ervaringen en enthousiasme voor muziek/viool door te geven aan de leerlingen zodat ze dit tijdens het muziek maken kunnen gebruiken. Ik treed als violist regelmatig op met projectorkesten in binnen-en buitenland. Samen met Rosette Kruisinga vorm ik een duo en speel ik vaak kamermuziek. Ik luister vaak muziek van Bach, Mozart, Beethoven, Tchaikovsky, Puccini. Filmmuziek vind ik ook erg mooi met name Ennio Morricone en James Horner.”

Media

Regelmatig is Muziekschool Hoeksche Waard te vinden in de media.

Bekijk hier al onze berichten en filmpjes van de afgelopen periode.

kom je ook een
proefles doen?

Vul je naam in!
Vul je leeftijd in!
Geef je voorkeur aan!
Vul je adres in!
Vul je postcode in!
Vul je woonplaats in!
Vul je e-mailadres in!
Vul je telefoonnummer in!
Invalid Input
Invalid Input

Stichting Muziekschool
Hoeksche Waard
Gatsedijk 25
3299LA  Maasdam
KvK nummer: 64803236

Voor algemene vragen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-27472521